Vissza

Adatbáziskezelők

 

A legtöbb alkalmazás mélyén egy adatbázis kezelő dolgozik. Bár a felhasználó a legritkább esetben találkozik közvetlenül ezzel a területtel, közvetve azonban folyamatos a kapcsolat: minden adatrögzítési vagy lekérdezési parancsot végső soron az adatbázis kezelő dolgoz fel.  Ennek az adatbázis kezelőnek a kiválasztása és üzemeltetése így alapvetően meghatározhatja az alkalmazás használatának eredményességét.

Az első lépés a feladatnak leginkább megfelelő adatbázis kezelő kiválasztása - ha ezt az alkalmazás lehetővé teszi. Többek között az adatbázis várható mérete, a felhasználók száma, az alkalmazott operációs rendszer, a biztonsági megoldások és természetesen a költségek azok a tényezők, amelyek az optimális adatbázis kezelő kiválasztását meghatározzák.

Ezzel természetesen még nem merült ki az üzletág tevékenysége. Az adatbázis kezelőket telepíteni kell, a működési paramétereket úgy beállítani, hogy azok optimálisan elégítsék ki az alkalmazás elvárásait.

Célunk tehát az, hogy a megfelelően képzett szakembereink segítségével egy olyan megbízható hátteret nyújtsunk, mely mindezeknek az elvárásoknak a lehető legmagasabb szinten eleget tesz. Ennek érdekében munkatársainkat folyamatos tovább képezzük, ezzel is biztosítva azt, hogy mindig naprakészen tudjuk a többi üzletág, s rajtuk keresztül megrendelőink igényeit teljesíteni.

A forgalmazott szoftvereket úgy választottuk ki, hogy jelenlegi és potenciális ügyfeleink közül mindenki találjon az adott informatikai feladat ellátásához optimális méretű adatbázis kezelőt.

 

Adaptive Server Anywhere

 

Az Adaptive Server Anywhere a Sybase cég mobil és munkacsoportos feladatokra optimalizált adatbázis kezelő rendszere. Egyszerű telepíthetősége és adminisztrálása, valamint könnyű kezelhetősége és skálázhatósága ideális eszközzé teszi a legkülönbözőbb méretű szervezetek számára. Legújabb, 6.0.3-as verziója még erőteljesebben támogatja a Java-t, paraméterezhető beállításaival megkönnyíti a tűzfalakon keresztüli kapcsolatot, leegyszerűsíti a táblákban új, számított oszlopok elhelyezését, és természetesen támogatja az egyes kódlapokon az Euro pénzügyi szimbólum használatát.

 

Interbase

 

Az Interbase az Imprise (azelőtt Borland) cég nagy teljesítményű relációs adatbázis kezelője. Az Interbase megvalósítja a ANSI 92 szabványos SQL funkciókat, de emellett számos vonzó speciális tulajdonsággal és opcióval is rendelkezik. Az Interbase telepítése, kezelése és karbantartása egyszerű, nem igényel speciális adminisztrátori ismereteket. Alkalmas nagyméretű adatállományok megbízható és hatékony kezelésére feladatkritikus alkalmazásokban is. Ennek ellenére a program erőforrás igénye kicsi.

Az Interbase-nek létezik kliens-szerver, illetve lokális változata, így egyaránt használható nagy kiterjedésű hálózatokon, vagy akár egy lap-top számítógépen is.

Az Interbase mellett szól továbbá, hogy a széleskörű funkcionalitásához és nagy teljesítményéhez képest rendkívül kedvező az ára is.

 

Oracle

 

Az Oracle termékei a világ vezető adatbázis kezelői közé tartoznak. Legújabb, Oracle8i termékük az első olyan adatbázis, amelyet kifejezetten Internetes fejlesztési és megvalósítási platformként hoztak létre. Ez a termék vezető technológiájának és speciális funkcióinak köszönhetően minden korábbinál könnyebbé teszi a dinamikus adatbázis-alapú intranet és Web alkalmazások kifejlesztését, ezzel nagyszerű lehetőséget teremt a termékek on-line forgalmazására. A fejlesztők a Java nyelv segítségével hozhatnak létre skálázható böngésző alapú alkalmazásokat, amelyek azután egyaránt futtathatók szervereken, asztali és kézi számítógépeken. Az Oracle8i lehetővé teszi valamennyi, az Internetről származó adatnak az adatbázisban való tárolását.

 

MS SQL

 

Az MS SQL Server robusztus, rendkívül sokoldalú relációs adatbázis kezelő, mely Microsoft Windows alapú operációs rendszereken működik. A Lap-top számítógéptől kezdve a több terabájtos adatmennyiséget tároló többprocesszoros kiszolgálókig a felhasználók széles spektrumát képes kiszolgálni. Kifinomult grafikus eszköztára segítségével könnyű az adatbázisok felépítése és adminisztrálása.

A szoftver beépített OLAP szolgáltatásokkal rendelkezik, melyeknek köszönhetően egyedülálló lehetőséget nyújt adattárházi alkalmazások építésére, karbantartására és üzemeltetésére.

Az MS SQL Server szoros integráltságban képes együttműködni más Microsoft programokkal (Access, Excel, Back Office).

Web Assistant komponense lehetővé teszi az adatok Web-en történő hatékony publikálását.

 

Vissza az LBS ECoNET Rt főlapra